5 Ağustos 2007

Karides Çorbası


Malzemeler:
100 - 150gr karides
1 adet havuç
1 tutam dereotu
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
1 çay bardağı süt
750ml sıcak su
Tuz
Toz beyaz biber/ karabiber
Toz kırmızı biber

Yapılışı:
Havucu soy, rendele. Dereotunu kıy. Karidesleri çiğken ayıkla (ayıklarken dikkatli ol, dikeni parmağıma battı, çok acıyor). Ayıkladıktan sonra sırtını bıcakla çiz, içinden geçen yeşilimtrak kordunu çıkar.

Tencereye yağları koy, kızdır. Önce havucu at, 30sn kavur, ardından karidesleri at. Bunları suyunu biraz çekene kadar 3-4 dakika kavur. Dereotunu, istenen miktarda karabiberi (istenirse beyaz toz biber de ayrıca eklenir), kırmızı biberi ve tuzu ekle.

Bu arada başka bir yerde su ısınmış olsun. Sıcak suyu karides-havuçların üzerine ekle, orta ateşte pişmeye bırak.

Malzemeler su ile kaynarken ayrı bir tavaya az miktar yağ koy ısıt, unu ekle, 1-2 dakika kavur. Üzerine süt ekle. Kotulaşacaktır. Kısık ateşte tahta kaşıkla eze eze (topaklanmayı engelleyerek) 1-2 dk karıştır.
Un-süt karışımına karides suyundan 1 kepçe ekle karıştır, 1 kepçe daha ekle karıştır: böyle böyle malzemeleri kaynaştır. Sonra unlu karışımı tamamen çorbaya ekle, unu eritene kadar çırparak karıştır. Berraklaşınca ağzını kapa 15dk kısık ateşte pişir.

Afiyet şeker olsun!

Hiç yorum yok: