5 Ağustos 2007

Ponçik


Dün canım çok istemişti, bulamadım. Bugün kendim yaptım. Tarifi uydurdum ama tuttu. Yok böyle bir tat! Nefiss! Yumuşacık ve hafif.

Malzemeler:
Hamur için:
Un 3 su bardağı, 1 paket maya (Dr. Oetker’ in hazır maya),
Yarım bardak pudra şeker
1 çay kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı süt
Su

İç malzeme:
Sevdiğiniz bir reçel yada marmelat çeşidi
Üzerine serpmek için pudra şekeri

Hazırlanışı:
Büyük derin bir kaba 3 bardak unu ele.
Hazır mayayı ekle (direkt ekle, suda sütte eritmeden). Diğer bütün malzemeleri ekle.
1 su bardağı su kat, hamur bu aşamada cıvık olacak; iyice yoğur.
2-3 avuç daha unu yavaş yavaş kat, katı kıvama gelsin diye.
Hamur katılaşınca (ekmek hamuru kıvamında yumuşak) Sonra top şekline getirip kaba koyup, üstünü bezle örtüp serin yerde yarım saat - 40 dk beklet.

Beklettikten sonra avuç içi büyüklüğünde parçalar koparıp içine reçel/marmelat koy, top şekli yap.
Üstüne yağla çırpılmış yumurta sarısı biraz sür.
Daha önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişir.

Fırından çıkarır çıkarmaz sıcakken üzerinde margarin gezdir, ardından pudra şekeri serp (elekten serp).

Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok: