4 Ağustos 2007

Fırında Köfte



Fırın yemekleri çok kolaydır. Çeşitli sebzeleri, tavukla ,etle, köfteyle karışık bir borcama atar, yağlar tuzlarsınız, oldu bitti işte. Hem hem kolay hazırlanır, hem de çok lezzetli olur. Bir de tencere yemeklerinin monotonluğundan kurtulmuş oluruz. Bu vereceğim tarif de çok basit. Herşeyi hazır alıp da yapabilirsiniz.

Malzemeler:
Köfte için:
500gr köftelik kıyma
1/2 soğan; incecik kıyılmış ya da rendelenmiş
1 diş sarımsak; rendelenmiş
Bir avuçtan az kıyılmış maydanoz
1 yumurta
2 dilim ıslatılmış ve suyu sıkılmış bayat ekmek
1 y.kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz,
Yarım çay kaşığı karabiber,
Çeyrek çay kaşığı kimyon,
" " " kekik,
" " " pul biber
Fırın kabını doldurmak için resimde görüldüğü gibi:
2 adet dilimlenmiş domates
2 avuç hazır dondurulmuş patetes dilimleri (kendiniz 2 patatesten yapabilirsiniz tabi)
2 adet sivri biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 " " salça
1 diş sarımdak
3 adet bütün arpacık soğan
1 fincan sıcak su
Tuz, karabiber


Yapılışı
Fırını 250 derecede 15 dakika önceden açın ısıtın.
Köfte malzemelerini hep beraber yaklaşık 5 dakika mıncık mıncık yoğurun. En son kocaman bir top haline getirip avucunuzun içini dolduracak kadar büyüklükte parçalar alıp şekil verin. Az kişiyseniz fazlasını buzdolabi poşetine koyup deepfreeze koyun.
Köfteleri tavada tam pişirmeden 2 tarafını ızgara kızartın ama tam değil, hafif, ve hiç yağ koymadan. Borcama koyarken üstleri biraz kızarık olsun istiyoruz. Yoksa su salıyor.
Bir kapta salçayı tuz ve baharatları ve sıcak suyu karıştırın.
Borcama biraz yağ döküp (malzemelerde yazan miktarlarda), patatesleri domatesleri ve soğanları dizin. Salçalı sosu üzerine dökün.
En son köfteleri de aralara sıkıştırıp fırına verin. 20 dakika pişirin.

Afiyet şeker olsun!

Hiç yorum yok: