4 Ağustos 2007

Fırında Kremalı Somon


Malzemeler:
Dilimlenmiş somon balığı (4 kişi için 4 iri dilim yeterli)
Sos malzemeleri:
2 yemek kaşığı zeytin yağı
300 gr Yengeç yada çok küçük karides
100ml Mader şarabı / konyak (herhangi bir şarap da olur, hatta az sirke)
500ml tavuk yada et suyu
400ml sıvı krema
2 yumurta sarısı
tuz
Beyaz biber (taze çekilmiş)
Yaklaşık 2 yemek kaşığı Ince kıyılmış dere otu

Hazırlanışı:
1. Bir tencere yada tavada zeytin yağını ateşe koy, yengeçleri/karidesleri altın rengi olana kadar kızart. Üzerine konyağı ve tavuk suyunu ekle. 2-3 dakika hepsini pişir.
2. Pişirmenin sonuna doğru yaklaşık 50ml kremayı karışıma ekle ve katılaşmasını sağla. Geri kalan kremayı ayrı bir kapta yumurta ile çırp.
3. Kremalı sosu ocaktan al ve kremalı yumurta karışımı ile birleştir. Dilediğin kadar tuz ve biber ekle.
4. Sosu borcama yada fırın kabına boşalt. Üzerine dereotu serp.
5. Somonları kalınca dilimle. Derileri soy. Kıçıkları çıkartsan iyi olur ama şart değil.
6. Somonla birlikte sosun içine yerleştir.
7. 30 dakika fırında pişir. 200 derece
8. Fırından çıkarıp üzerine 1 kaşık kadar taze dereotu serp, servis et. Yanında (muhakkak kokulu jasmin pirinç olmalı) pilav yada makarna (tagliatelle) servis edilebilir.

Not: sosun goruntusu beyaz ile sarımtırak arası bir renk olacak. Yemeğin tadını dereotu veriyor. Karides de cok tad veriyor, önemli.

Hiç yorum yok: