5 Ağustos 2007

Pastane Poğaçası (Pamuk Poğaça)


Malzemeler:
Un (göz kararı ne kadar yapacaksan, yani genelde 3 + 1 bardak)
1 paket maya (Dr. Oetker’ in kuru instant (hazır) mayası var, kabartma tozu paketi boyutunda)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yoğurt
Yarım çay bardağı süt
Su

Hazırlanışı:
Büyük derin bir kaba 3 bardak unu ele (un eleği yada pirinç süzgeci ile).
Hazır mayayı ekle (direkt ekle, suda sütte eritmeden). Diğer bütün malzemeleri ekle.
1 su bardağı su kat, hamur bu aşamada cıvık olacak eline yapışacak yoğururken, yani cıvık olması için belki 1 bardaktan fazla su koyabilirsin, duruma göre.
Hamur böyle cıvıkken elinle iyice yoğur, 3 avuç daha unu yavaş yavaş kat, katı kıvama gelsin diye.
Hamur katılaşınca tezgâhta oklavasız, elini oklava gibi kullanarak yoğur.
Sonra top şekline getirip kaba koyup, üstünü bezle örtüp buz dolapta yarım saat - 40 dk beklet.

Beklettikten sonra istediğin büyüklükte parçalar koparıp, iç malzemesi ile doldurup tepsiye diz. (hamurun kıvamı ekmek hamuru gibi oluyor; havalı, yumuşak ama yapışmayan bir hamur oluyor)
Üstüne yumurta sarısı sür, biraz çörekotu ek.
Daha önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15–20 dakika pişir.

İç malzemesini
1- peynir, süt, karabiberi tuz, maydanoz karışımı
yada
2- Patates rendesi (suyunu sıkıp), mantar, tuz, yağ
olarak hazırlayabilirsin.

Afiyet Olsun!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

pamuk gibi böyle ağzında yuvarlanıo damaklarını acıtmıo mmmmm nefisss!!!:)
bu arada bloguma katıldığın için teşekkür ederim. Eğer sağlık hakkında özellikle öğrenmek istediğin varsa yazabilirsin.
kumpir nasıl yapılır onu da yayınlar mısın?